
Worcestershire Pension Fund: guidance notes for completing a 
Leavers form       dated 15 02 2023 
 
A Leavers form is usually needed when an employee ceases Local Government Pension 
Scheme (LGPS) membership. 
 
If a member has multiple employments, a separate form must be completed for each 
employment. 
 
Please complete all the fields on the form, so that we can identify the member, the post that 
is ceasing, have been supplied with the details of the member’s pay and advised of the type 
of benefits that we are being asked to process. 
 
REASON FOR LEAVING LGPS: which box to tick 
 
Voluntary resignation – appropriate if the member has resigned but will not be receiving or 
transferring their pension benefits when they leave your employment.  
 
Opt out – appropriate if a member opts out 3 months or later after joining. In these cases we 
also require the member's Opt out form. Note: if the member opts out within 3 months of 
joining, a refund must be paid through their employer’s payroll, and we don’t require a 
Leavers form.  
 
Transfer- appropriate if the member’s benefits are being transferred to another pension 
scheme. Note: please indicate whether this is a TUPE transfer and confirm where the 
member is transferring to. 
 
Dismissal – appropriate if the employer has decided to terminate the member's contract of 
employment on grounds other than ill health. 
 
Ill health – appropriate if the member is being dismissed on ill health grounds. Note: please 
indicate which tier has been agreed and attach a copy of the ill health certificate. 
 
Flexible retirement – appropriate if the employer has agreed with the member for them to 
access their pension but remain in work on a change of employment conditions (pay / hours) 
in accordance with the employer’s flexible retirement policy.  Please indicate whether you 
are waiving the reductions and note that, if this is the case, any actuarial strain cost will be 
sent to you.  
 
Age 60+ - appropriate if the member is age 60 or over and is retiring of their own choice – 
please also indicate whether any reductions are to be waived (and note that, if this is the 
case, this will incur an actuarial strain cost to the employer). 
 
Age 55-59 – appropriate if the member is age 55 to 59, is retiring of their own choice and 
wishes to receive immediate payment of their benefits.  Please indicate whether any 
reductions are to be waived (and note that, if this is the case, this will incur an actuarial strain 
cost to the employer). 
 
Redundancy / Efficiency – these types of retirement are appropriate only if the member is 
55 or over, as at lower ages the member is not entitled to immediate payment of benefits.  
Note: any actuarial strain cost will be sent to you. 
 
Death in service – please enclose full details of next of kin, and copies of any death or 
marriage certificates if available. 



 
 
Section 1 - pension contributions and contracted-out earnings  
 
Please complete the pension contributions in all cases. Contracted out earnings for the year 
of leaving, and the previous year are only required for leavers leaving before 05 04 2016. 
 
Section 2 – Confirmation of current hours – please confirm any changes in hours, and, if 
applicable, the term time percentage. 
 
Section 3 - Final year's pay – Full-time equivalent (FTE) pensionable pay 
 
If the member has benefits built up in the LGPS before 1 April 2014, they will have a ‘final 
salary’ link to an element of their pension, and, as you may not know if this is the case, you 
must provide the Fund with details of their FTE pensionable pay in the last 12 months up to 
the date of leaving.   
 
FTE pensionable pay is based on the 2008 definition of pay, see the HR and Payroll guides 
at: http://www.lgpsregs.org/resources/guidesetc.php 
 
FTE pensionable pay, if a member worked part time or term time, needs to be the full time 
equivalent, but reduced for term time. 
  
Please include any pensionable allowances paid, for example honorarium, contractual 
overtime, and confirm what this is in respect of.  Please only include allowances that were  
pensionable under the 2008 Regulations, i.e. don't include non-contractual overtime, which 
is only pensionable under the 2014 CARE scheme.  Please do not include any term time 
adjustment payment made to the member on leaving. 
 
If the member has received a reduction or restriction in their FTE pensionable pay in the 10 
years prior to leaving, please provide either: 
 

• The previous 2 years’ FTE pensionable pay if the reduction occurred in the last 3 
years (based on the anniversary of the leaving date). 

• 13 years of FTE pensionable pay figures, as of 31st March of each year, if the 
reduction occurred in the 10 years prior to leaving. 

 
Section 4 – CARE PAY  
 
These figures are based on ACTUAL PAY and not full-time equivalent see the HR and 
Payroll guides at: http://www.lgpsregs.org/resources/guidesetc.php 
 
This is required for service accrued from 01 04 2014 onwards. 
 
This is the total pensionable pay the member has received in the year they leave from 1st 
April to their date of leaving, and the previous year. 
 
Any Assumed Pensionable Pay (APP) they are entitled to, for example if they have been off 
sick or on maternity (but not the unpaid period of maternity leave), should be included in the 
total pay (please tick the relevant box if APP is included). APP is calculated based on 12 
complete weeks / 3 months prior to the start of the relevant period after removing any 
payments that are not payable every period.  This is then grossed up to an annual figure, 
and any regular lump sums can then be added back in, if applicable. 
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~    ENDS    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
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